vrijdag 6 juni 2014

Hoop - voorstudie

Omdat ik vind dat onze maatschappij veel tekenen vertoont van een imperium in verval, was mijn aanvankelijke idee mijn model hoog op een rots te plaatsen boven een overspoeld landschap, als enige overlevende van een wereldverslindende zondvloed... Zij zou uiteindelijk uitverkoren zijn om de mensheid verder te zetten...

Ik had dit idee in olie geschetst op een klein formaat (52x31)

 
Hoewel het een pakkend beeld is, leek de sfeer me enkele weken later té donker, te droef, te hopeloos... Ik heb het eigenlijk niet voor apocalyptisme, de mensheid moet dit keer maar eens zijn les leren, denk ik zo. En dus moest de zee - symbool voor alles verzwelgende catastrofes - eruit. Hier ziet u het ontwerp zoals het nu is, foto met de Britse Ivory Flame, voorzien van setting en compositielijnen:

 
De betekenis van het werk is helemaal veranderd. De setting -  het meisje zit nog steeds op een rots, nu boven een vallei - het werk gaat nu over een moment van duisternis, dat moment wanneer in het diepst van de wanhoop, men deze wanhoop ontstijgt en er een boodschapper hoopt komt brengen. (Ik hoop hetzelfde te doen met mijn kunst, maar dat wist u al)
  

Hier ziet u een voorbereidende schets (40x60 cm) waarin ik al een kleurenpalet samenstel, de sfeer oproep en schildertechnische moeilijkheden aftast, zodat het afwerken van het uiteindelijke werk vlot verloopt.
UPDATE 2 AUGUSTUS 2015:
Het geheel gaf me geen voldoening, en het werk, dat volledig in onderschildering stond, werd aan kant gezet. In het voorjaar van 2015 bekeek ik het ontwerp nog eens en stelde vast dat de neerwaartse blik van het meisje geen goed idee was - ze ziet er gewoon groggy uit en het haalt het gevoel van het werk helemaal onderuit.
Ik doorliep nog eens de foto's en vond een andere momentopname waarbij haar blik meer naar boven gericht is, en meer spreekt van hoop.


Het afgewerkte stuk kan u hier, vergezeld van een poëem van Rob Van de Zande, bekijken.