maandag 16 december 2013

Schilderij van het jaar

"Onnodige Dood", 145x110 cm, olieverf op paneel

Ik ben blij te mogen melden dat mijn werk "Onnodige Dood" door tot winnaar is gekozen van de wedstrijd "Schilderij van het jaar", en dit met unanieme stem. Het is een hele eer.
Dames en heren van de jury, mijn dank!

"Een moeder houdt het lichaam van haar dochter vast – eens het instrument van haar liefde, nu het instrument van haar lijden. Het is een scène uit het huidige China: het meisje werd gedood door de politiediensten omdat zij Falun Gong beoefent, een Boeddhistische discipline die op enkele jaren een aanhang van 100 miljoen beoefenaars vergaarde en verboden werd omdat de Communistische Partij haar ideologische monopolie bedreigd zag. De massale vervolging die toen van start ging, houdt tot op heden aan. In haar hand, houdt het meisje een origami bloemetje met daarop de Chinese karakters voor “waarachtigheid, mededogen, verdraagzaamheid”, de basisprincipes van Falun Gong."Het schilderij werd voltooid in 7 dagen voor de tentoonstelling "Passie in Oirschot" in het museum Kruysenhuis in Oirschot, Nederland van 2013. De foto boven is genomen aan het eind van dag 3, met één dag voor de tekening, een tweede dag voor het gezicht van de moeder, een derde voor het gezicht van de dochter en nog gauw het zetten van een witte fond voor de kledij.
De dagen erna werden de handen, de kledij, het origami-bloemetje, het kussen en de vloer afgewerkt en als laatste, finishing touch, de fenomenale barst in de rode muur.